Ads Top

ποτέ τη κυριακή



Είδος ταινίας: ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ
Σκηνοθεσία: ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ
Ηθοποιοί: ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ , ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ , ΖΥΛ ΝΤΑΣΕΝ , ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ , ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ , ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
Διάρκεια: 90 λεπτά  --- Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28.11.1960
Περίληψη
Σε αυτό το παγκοσμίως αναγνωρισμένο και πετυχημένο δράμα κωμωδίας, η εκκεντρική, φαινομενικά σκληρή και ξένοιαστη Ίλια (Μελίνα Μερκούρη) είναι ένας από αυτούς τους χαρακτήρες που αφήνουν για πάντα το αποτύπωμά τους στην Ιστορία του Σινεμά, και καθιέρωσε την Μελίνα σαν μια διεθνή Σταρ. Ταυτόχρονα ανέδειξε μια Ελλάδα άγνωστη και παρεξηγημένη και την κατέστησε παγκοσμίως γνωστή για την φιλοξενία της και τη ζεστασιά των ανθρώπων της. Αυτό ίσως ήταν και το δώρο του Ζιλ Ντασέν σε αυτή την χώρα που τόσο πολύ αγάπησε.
Η Ίλια είναι μια πόρνη στο λιμάνι του Πειραιά, που μοιάζει να μην έχει ιδιαίτερη αίσθηση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης γύρω της. Το όνομα του μέντορά της, Όμηρος (ερμηνεύεται από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, με μια αφοπλιστική σπιρτάδα). Πρόκειται για έναν αμερικανό τουρίστα που φτάνει στην Ελλάδα και όταν συναντά την ασυγκράτητη Ίλια, αποφασίζει ότι της χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση μέσω του παραδοσιακού ελληνικού πολιτισμού. Εκείνος προσπαθεί να τη διδάξει κι η Ίλια είναι πρόθυμη να παρατήσει το επάγγελμα της, μόνο για δύο εβδομάδες. Το ερώτημα είναι: τι θα συμβεί μόλις τελειώσουν οι δύο εβδομάδες και πόσα μπορούν να αλλάξουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Χιλιάδες πράγματα θα μπορούσε να γράψει εδώ κανείς για μια ταινία, που τόσα χρόνια μετά εξακολουθεί να χαμογελά και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νεοελληνικού μας πολιτισμού. Ο Ντασέν, χρησιμοποιώντας το μοτίβο του ΠΥΓΜΑΛΙΩΝΑ, αγγίζει πολλά θέματα, με έναν απαράμιλλα κομψό τρόπο. Μιλώντας γι αυτή τη ταινία, μιλάμε ίσως για ένα μεγάλο δώρο ενός μεγάλου φιλέλληνα (η μήπως θα πρέπει να λέμε δια παντός ενός μεγάλου σύγχρονου Έλληνα) Δημιουργού, στην χώρα μας και στον χαμογελαστό ήλιο της. Έναν χαμογελαστό ήλιο, που δανείστηκε και φόρεσε το πλατύ χαμόγελο της αιώνιας συμπατριώτισσας μας, Μελίνας.



Διακρίσεις:
Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής 1961 Και Καλύτερου Τραγουδιού Στον Μάνο Χατζιδάκι
Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού: Μελίνα Μερκούρη
Υποψηφιότητα για Όσκαρ 1961 Καλύτερου σχεδιασμού Κουστουμιών: Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ 
Υποψηφιότητα για Όσκαρ 1961 Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ζιλ Ντασέν
Υποψηφιότητα για Όσκαρ 1961, για αυθεντικό σενάριο: Ζιλ Ντασέν
Βραβεία BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας 1961: Υποψηφιότητα Καλύτερης ταινίας Ζιλ Ντασέν
Βραβεία BAFTA Της Βρετανικής Ακαδημίας 1961: Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού Μελίνα Μερκούρη
Βραβείο Φεστιβάλ Καννών 1960 Καλύτερης Ηθοποιού: Μελίνα Μερκούρη (από κοινού με την Ζαν Μορώ)
ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, Αμερική 1961, Βραβείο Samuel Goldwyn Καλύτερης Ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.