Ads Top

AI vs. NS

το ξεχασμένο σημείωμα


Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη (εκ του Artificial Intelligence) αναφέρεται στον κλάδο της επιστήμης υπολογιστών ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ.*
Και ενώ οι επιστήμονες φυσικοί, μαθηματικοί, μηχανικοί πασχίζουν να δημιουργήσουν μηχανές, υπολογιστές και ανδροειδή τα οποία μιμούνται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, η γη κατακλίζεται από ηλιθίους. Και γιατί να απασχολεί η ανθρώπινη ηλιθιότητα; Μα γιατί είναι αρρώστια. Χωρίς γιατρειά μάλιστα. Καθώς η ηλιθιότητα είναι αήττητη, δεν μπορείς να την πολεμήσεις με τίποτα. Ούτε με φάρμακα, ούτε με όπλα, κυρίως δε, ούτε με τη λογική.
Ο ηλίθιος, παρόλο που δόθηκε σαν τίτλος στο αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι και υμνήθηκε κατά κόρον ως αντικείμενο παραγωγής γέλιου στον κινηματογράφο και όχι μόνο (βλέπε «ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος»), εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος. Αυτό συμβαίνει γιατί ξέρεις τι μπορείς να περιμένεις από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, από τον κακό, από τον κουτσομπόλη, από τον ζηλιάρη, αλλά από τον ηλίθιο ποτέ. Γιατί θα σου την κάνει εκεί που δεν το περιμένεις και με τρόπο που δε φαντάζεσαι, καθώς η ηλιθιότητά του θα σε πετύχει σαν τούβλο στο κεφάλι με κίνδυνο να μείνεις στον τόπο. Γι’αυτό και υπάρχουν πολλά γνωμικά που μας προειδοποιούν σε περίπτωση που βρεθούμε τετ-α-τετ με έναν ηλίθιο όπως το «Μην τα βάζεις ποτέ με έναν ηλίθιο, θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε κερδίσει λόγω εμπειρίας» ή το «Απ' όλους τους κλέφτες, οι ηλίθιοι είναι οι χειρότεροι επειδή σου κλέβουν το χρόνο και το κέφι.».
Δεν είμαι σίγουρη εαν και πώς αναγνωρίζονται οι ηλίθιοι μεταξύ τους ή αν αυτό γίνεται ενστικτωδώς, όμως υπάρχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Ποιά είναι αυτά; Θα καταλάβεις σίγουρα έναν ηλίθιο από τα κιλά αυτοπεποίθησης που κουβαλάει (από κάπου πρέπει να την αγοράζουν, δεν εξηγείται αλλιώς) αφού πάντα αξίζει πολλά και έχει γεννηθεί για μεγάλα πράγματα, από το γεγονός πως όσο πιο λίγα πράγματα γνωρίζει για κάποιο θέμα, τόσο πιο πολλά θέλει να πει γι’αυτό, το να καταλάβει βέβαια ότι έτσι εκθέτει τον εαυτό του, ούτε λόγος. ‘Αλλη ένδειξη του ηλιθίου είναι να εκφράζει τη γνώμη του για κάτι, χωρίς κανένας να τον έχει ρωτήσει γι’αυτό. Όπως και το ότι θέλει να μαθαίνει στους γύρω του πράγματα που νομίζει οτι ξέρει. Ο ηλίθιος πιστεύει οτι είναι σημαντικός. Στη δουλειά του νομίζει ότι όλοι εξαρτώνται από αυτόν, στις παρέες προσπαθεί να επιδειχθεί και αν τυχόν κανείς τον επαινέσει θα κορδωθεί σαν κόκορας. Το κεφάλι ενός ηλιθίου είναι πάντα γεμάτο με σχέδια, τα οποία συνήθως είναι πάνω από τις δυνάμεις του, όμως θα προσπαθήσει να υλοποιήσει με κάθε κόστος. Όταν δε, αποτύχει, θα κατηγορήσει τους πάντες και τα πάντα εκτός φυσικά από τον εαυτό του.
Ο ηλίθιος καραδοκεί. Κρύβεται στον τύπο που προσπαθώντας να παρκάρει θα σου χτυπήσει 2-3 φορές το αυτοκίνητο, στην όμορφη (ξανθιά) κοπέλα που μόλις αρχίζει να μιλάει θες να φύγεις χιλιόμετρα μακρυά, στο δημόσιο υπάλληλο που δεν ξέρει τη δουλειά του και θα σε ανεβοκατεβάσει ορόφους, στο συμμαθητή-συμφοιτητή που θα αφήσεις να αντιγράψει αλλά θα το κάνει τόσο εμφανώς που θα σας πετάξουν και τους δυο έξω. Γι’αυτό λοιπόν προσοχή. Κλείνοντας το δοκίμιο περί ηλιθιότητος, γιατί
φοβάμαι να ασχοληθώ περισσότερο μήπως και είναι κολλητική, μεταφέρω την εξής διαπίστωση: ‘Οι γυναίκες προτιμούν να είναι όμορφες παρά έξυπνες γιατί οι ηλίθιοι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι από τους τυφλούς.’. 

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.