Ads Top

η φυσική βλακεία

του Dr. Wormhole



Λοιπόνε...αυτό το πράγμα που γίνεται με το Skooliki και τα θέματά του πρέπει να σταματήσει. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα θέματα του blog διαλέγονται με δημοκρατικές-πλειοψηφικές διαδικασίες απο το σύνολο όλων των γραφιάδων. Ε, λοιπόν αυτοί οι γραφιάδες δεν τη πολυπαλεύουν. Πιστοί στην ιδέα της αποπληροφόρησης, μιας ιδέας που περικλείει μέσα της τη σημαντικότητα του κάθε άχρηστου όντος και του μή τρέχοντος, δείχνουν τις περισσότερες φορές εκτός τόπου και χρόνου. Και σας το βεβαιώνω με σιγουριά. Έτσι είναι.
Δείτε για παράδειγμα το θέμα αυτού του μήνα. Η τεχνητή νοημοσύνη. Θέμα εξεζητημένο και φαντεζύ. Μια αφετηρία για φιλοσοφικό στοχασμό, προβληματισμό για το μέλλον, που στοχεύει και στο κοινό της λεγόμενης επιστημονικής φαντασίας.
Να με συγχωρεί η χάρη σας, καλοί μου γραφιάδες, αλλά προσωπικά το μόνο κοινό που βλέπω εκεί έξω, πέρα απο την οθόνη του υπολογιστή μου, είναι το κοινό της φυσικής βλακείας. Και όχι της τεχνητής νοημοσύνης.
Δυστυχώς για εσάς και τις φιλόδοξες προσπάθειές σας εκεί έξω βρίσκεται ένα κρεατοειδές συνοθύλευμα προβάτων, ετοίμων για σφαγή αναλόγως της ορέξεως των ιδιοκτητών τους, αρχιτσοπάνηδων λεφτάδων και ισχυρών.
Σε ένα τέτοιο πλήθος, μάζα και όγκο, μόνο για τη φυσική βλακεία μπορείς να τους μιλήσεις για να σε καταλάβουνε. Είναι άλλωστε ο φάρος που τους καθοδηγεί και τους καθορίζει. Η μήτρα της ύπαρξης τους. Απο τη μία η φύση, μητέρα μανούλα μαμά των πάντων, και απο την άλλη το καθυστερημένο και πλήρως καθοδηγούμενο σώμα και μυαλό τους.
Να τους καλοπιάσεις βρέ αδερφέ, όπως κάνει κάθε δολοφόνος που σέβεται τον εαυτό του. Να τους μιλήσεις ήρεμα και πολιτισμένα. Να τους γοητέψεις, να τους κολακέψεις και να τους παρασύρεις στη παγίδα σου.
Να τους πείς πως το μέλλον, που διαρκώς έρχεται, είναι λαμπρό! Πως καλά κάνουν και κλείνονται στα σπίτια τους φοβισμένοι και άβουλοι. Κάτι τέτοιο μόνο φρόνιμο και συνετό θα μπορούσε να θεωρηθεί. Άλλωστε η κλεισούρα προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας μπροστά στη τηλεόραση και κάθε είδους οθόνη. Άρα ξέρουν τί κάνουν. Απο την ίδια οθόνη μπορούν να διαβάσουν και το μπλογκ μας. Και όσο συνεχίζουν ανέμελοι το έργο τους, η κοινωνία της κατανάλωσης θα προσφέρει όλο και περισσότερα εργαλεία διασκέδασης εντοιχισμένης. Σε λίγο καιρό είναι πιθανό να διαβάζουν το Skooliki ανάποδα, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους και το Skooliki να αιωρείται στο ταβάνι παρέα με εκατομύρια ακόμη ιστοτόπους εικονικής προβολής και τα σώματα τους ξεκούραστα και άχρηστα, με το σύνολο των μυών τους σε ακινησία και των μυαλών τους σε στάση υποδοχής και μόνο, χωρίς ιδιαίτερες έγνοιες, αγχωτικές και πολυάσχολες. Και βαρετές!
Στο μέλλον, οι εταιρείες της οθόνης θα μας δώσουν το δικαίωμα να διηγούμαστε οι ίδιοι τις ιστορίες και τις σκέψεις μας. Σε ολόγραμμα. Το μέγεθος της παρουσίας μας, το ύψος μας, και ο τρόπος ομιλίας θα είναι αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος της μοναξιάς των αναγνωστών μας. Όσο πιο πολύ μόνος νιώθει κάποιο απο τα εκατομμύρια φυσικώς ηλίθια πρόβατα, τόσο πιο μεγάλους θα μας εμφανίζει μπροστά του. Με βροντερή και χαρούμενη φωνή, με μπρίο και τσακπινιά, θα σκάει η αφεντομουτσουνάρα μου στα σπίτια τους, μέσα στη βουβή και έρημη παρουσία τους, για να έχουν παρέα και συντροφικότητα.
Επίσης καλέ μου γραφιά, αντί να κάθεσαι και να μιλάς για τεχνητές νοημοσύνες και άλλα παρόμοια κουλά και δεν βαριέσαι αδερφέ πράγματα, εξήγησε τους με ηρεμία και νηφαλιότητα, πως δεν χρειάζεται να αγχώνονται για την έλλειψη χρημάτων και εργασίας. Σε λίγο καιρό, σχετικά σύντομα δηλαδίς, οι σκλάβοι, δηλαδίς όλοι, θα δουλεύουν μαζικώς στις μεγάλες εταιρείες οθόνης και εντοιχισμένης διασκέδασης και η εργασία τους θα τους προσφέρει όλα όσα ονειρεύονται στη ζωή τους. Ένα σπίτι, ένα φαί και μια οθόνη. Τί άλλο πια να χρειαστεί κάποιος;
Και μέσα στην ήπια και ειρηνική νιρβάνα τους, μέσα στο πανέμορφο κόσμο της εικονικής τους πραγματικότητας, κάποια στιγμή, αυτοί που ξέρουν και ελέγχουν, οι λίγοι και οι διαλεχτοί, θα τους προσφέρουν αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς και δωρεάν για κατέβασμα απο κάθε πιθανό ιστότοπο, τον δικό τους προσωπικό τεχνητό εγκέφαλο.
Ένα μυαλό δέκα φορές πιο έξυπνο απο το δικό τους, απαραίτητο οδηγό και σύμβουλο στις κάθε είδους επιλογές τους μέσα στα ελάχιστα τετραγωνικά της τόσο σημαντικής ζωής τους. 

Με αγάπη και σεβασμό,
Θεμιστοκλής Σκουληκότρυπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.