Ads Top

ξόρκι αρμένικο

έργο του Διάκενου Καλλιπολίτη

Περίπου τρεις το πρωί  και μπαίνω στο σπίτι. Προηγήθηκε χαλαρή βόλτα με φίλους δίπλα στη θάλασσα, μάλιστα φτάσαμε στο τελευταίο ακρογιάλι της πόλης. Κοιτώ το εσωτερικό του μικρού μου σπιτιού, «μα τί ακαταστασία είναι αυτή» αναλογίζομαι κι έτσι σκέφτομαι περί μαγείας.
Γιατί μαγεία σημαίνει ακαταστασία.  Σαν ν’ αρπάζεις το μήλο της πραγματικότητας και ν’ αφαιρείς τη φλούδα του με άτακτες δαγκωματιές. Ακόμα κι ο χοντρός ήλιος ένα μήλο είναι, μ’ όλο του το φως. Φως επιθετικό που κάνει έναν διοπτροφόρο αλλά εντελώς στραβό κύριο να παρατηρεί τη μύγα και το μυγόχεσμα. Βεβαίως και πάνω απ’ όλα, τα εξετάζει  ρ ε α λ ι σ τ ι κ ά. Θα το ξομολογηθώ, κάπως έτσι φαντάζομαι τους κουστουμαρισμένους τζέντλεμαν που μας παρατηρούν. Βασικά πρόκειται για σκέτα γυαλιά, ένα τεράστιο ζευγάρι από μαύρο ελεφαντόδοντο που μας πλησιάζουν και κοιτούν με περιέργεια γέρνοντας σαν σκιάχτρα.
Τότε η  μαγεία έρχεται να διεκδικήσει αυτή τη χαμένη σκοτεινιά, αυτή που μας πήρε φωτίζοντάς την ο κλέφτης ήλιος. Ωσάν καουμπόης του Άλαμο φυλάω με τουφέκι άγριο τη μαγεία και τι νύχτες χωμένος στο μυστικό σκοτάδι πλαγιάζω μαζί της. Η μαγεία γυμνώνεται και με καλωσορίζει μ’ ένα φιλί. Ο αληθινά φαντασιόπληκτος άνθρωπος μπορεί να νιώσει το φιλί της παντού: σε μια βόλτα με δυο φίλους δίπλα στη θάλασσα, σε μια μουσική που καλεί σε πτήσεις, όταν φαντασιώνεται μια νεαρή αρμένισσα να πλαγιάζει δίπλα του και του δίνει ένα φιλί. Εδώ ο νεαρός ήρωας του Διονυσίου Σολωμού, μπρος στον τρομερό καρχαρία, μπρος στον ίδιο το Σατανά, δεν έχασε το θάρρος του. Μου είπαν ότι την προηγούμενη νύχτα είχε κοιμηθεί με τη μικρόστηθη μελαχρινή αρμένισσα. Η κοπέλα την ώρα του ηλιοβασιλέματος τον κατέβασε στο τελευταίο ακρογιάλι της πόλης και πιάνοντας τον απ’ το χέρι του έδειξε μια μυστική σπηλιά. Στάθηκαν κι οι δυο στην είσοδο της θαλάσσιας σπηλιάς κι αφουγκράστηκαν το πηγαινέλα των ρευμάτων.
Το κορίτσι κοίταξε τον Άγγλο με τα μελιά της μάτια και είπε χαμογελώντας:

«Η λιακάδα μπαίνει κοράκι, μα βγαίνει νερό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.