Ads Top

Μονόκλ*


διήγημα της Λογοτεχνικής Πιπίτσας

  1. *ειδικός φακός για τη διόρθωση προβλημάτων όρασης που φοριέται στο ένα μάτι, συνήθως χωρίς άλλη υποστήριξη




Αυγοειδής λάμπα στο ταβάνι. Κρέμεται από κλωστή. Τραπέζι από μέταλλο. Πάνω του λάμπα νούμερο δύο. Δεξιά όπως κάθεται. Την στηρίζει βέργα που μπορεί να καμφθεί και να γυρίσει προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Καρέκλα πίσω από το τραπέζι. Από μέταλλο. Χρώμα ίδιο με του τραπεζιού. Τοίχοι γκρίζοι. Τέσσερις.

-Πότε;
-Ποτέ.
-Λέγε.
-Είπα.

Ψύχρα. Στο δωμάτιο, ψύχρα. Άτομα δύο. Η κράτηση ήταν για δύο. Ένας μπροστά από το τραπέζι. Ένας από πίσω. Εξαρτάται που στέκεσαι. Ένας ρωτάει. Ένας απαντάει. Ένας όρθιος. Ένας καθιστός.

-Έγινε;
-Μπορεί.
-Συγκεκριμένα.
-Όχι.

Δεν υπάρχει εξέλιξη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει εξέλιξη. Το φως παραμένει λιγοστό. Η λάμπα νούμερο δύο ακίνητη. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος την αγγίζει. Δεν υπάρχει μετατόπιση. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει μετατόπιση.

-Μίλα.
-Όχι.
-Γιατί;
-Επειδή.

Ο όρθιος γυρίζει την παλάμη και κοιτάει τα νύχια του. Το κάτω χείλος αποχωρίζεται το πάνω. Αμυδρά. Το στόμα ανοίγει αλλά δεν μιλάει. Ο καθιστός ετοιμάζεται να ξεσταυρώσει τα χέρια που έχει ακουμπήσει μπροστά του. Αλλάζει γνώμη.

-Πού;
-Πουθενά.
-Αποκλείεται.
-Όχι.

Δύο φωνές στον ίδιο τόνο. Θερμοκρασία δωματίου σταθερή. Λάμπες συντονισμένες. Γάμπες αμήχανες. Αμφοτερόπλευρα. Διαδικασία αδύνατη. Προσεχώς ανεπιτυχούσα. Δεν υπάρχει κίνηση. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει κίνηση. Ή είναι ανεπαρκής.

-Γιατί;
-Επειδή.
-Και;
-Τίποτα.

Τρεμοπαίξιμο των λαμπών. Μερικά δεύτερα. Επαναφορά. Οι ώμοι τινάζονται αυτιστικά. Μία φορά. Μετά αρκετές. Εκατέρωθεν του τραπεζιού. Στοπ.

-Μίλα.
-Ποτέ.
-Τώρα.
-Ποτέ.

Οι λάμπες αναβοσβήνουν. Τα βλέφαρα τις ακολουθούν. Παράλληλο κλείσιμο. Παράλληλο άνοιγμα. Κλείσιμο, άνοιγμα, κλείσιμο, άνοιγμα, κλείσιμο, άνοιγμα. Βλέφαρα, λάμπες, βλέφαρα, λάμπες, βλέφαρα, λάμπες.

-Εξήγησε.
-Μην.
-Πες.
-Δεν.

Σκοτάδι. Σημαίνει ενέδρα. Σημαίνει και ταχύτητα. Όρθιος και καθιστός παραμονεύουν. Ποιος θα προλάβει. Η ένταση μυρίζει, επιτάχυνση αναπνοής. Πιο γρήγορα. Η λύση είναι να γίνει πιο γρήγορα. Μόνο τότε θα φτουρήσει.

Χέρια και πόδια δημιουργούν θόρυβο. Ο αέρας βαραίνει. Το τραπέζι ντελαπάρει. Η επιτραπέζια λάμπα σπάει. Η καρέκλα ξεκολλάει σαν φύλλο. Γόνατα στο πάτωμα. Χέρια γλυστράνε. Ανάσες πιο γρήγορες. Αγκομαχητό. Πρώτα πνιχτό. Μετά εκκωφαντικό. Κραυγές, χέρια, πόδια ανακατεμένα. Κεφάλια μπλεγμένα. Μπέρδεμα. Φασαρία. Γυαλιά. Εισχωρούν σε βάθος. Βάρος. Γδούπος. Δέρμα. Αίμα. Ρουά ματ.

Λίμνη. Από αίμα. Παύση αναπνοής.

Φως γλόμπου. Δείγμα αναπνοής. Ανύψωση σώματος. Χαλαρή.

Το μονόκλ επέζησε της πτώσης. Στο αριστερό εσωτερικό τσεπάκι γιλέκου. Το φοράει. Ήταν πριν καθιστός ή όρθιος; Δεν θυμάται. Έξοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.